+420 602 314 749

Cider z Tátova sadu vyrábíme vlastníma rukama, u nás na statku, tradiční anglickou metodou z čerstvě lisovaného jablečného moštu.

Tátův cider suchý (třetinka a nebo půllitr) bez přidání cukru. Obsah alkoholu 5,6%. S jemnou kyselinkou, tak akorát hořký, plný chuti. Takhle máme cider nejraději my.

Tátův cider polosuchý (třetinka nebo půllitr) se špetkou třtinového cukru. Obsah alkoholu 4,9%. Pro ty, kteří se k suchému ještě nepropili.

Co je to Cider?

osvěžující nízkoalkoholický nápoj vznikající fermentací čerstvého jablečného moštu s následným až ročním zráním

  • asi nejstarší mírně alkoholický nápoj vůbec (zmínky již v antice)
  • s obsahem alkoholu 0,5% až 8,2 % (nad 8,2% jde již o jablečné víno)
  • je osvěžující a méně alkoholický než víno
  • neuspává jako pivo
  • po kvalitním cideru nikdy nebolí hlava
  • pije se vždy chlazený nebo s ledem, v zimním období pak svařený
  • je v těle zásadotvorný a působí antioxidačně
  • obsah kyseliny, cukru a tříslovin se liší podle použitých odrůd
  • během až ročního zrání získává řemeslný cider osobité aroma a chuť
Víte, že:
  • v posledních letech stoupá obliba ciderů na celém světě o 10-15% ročně?
  • se vloni v Čechách vypilo okolo 2 milionů litrů a vyzkoušelo ho 35% Čechů (4x více než rok předtím)?
  • ve Francii se pije cidre, ve Španělsku cidera, ve Velké Británii a v severských státech cider?
  • řemeslný cider se vyrábí podobně jako dobré víno, tedy fermentací – přeměnou ovocného cukru v alkohol a následným zráním?
  • průmyslové cidery vznikají především z koncentrátů, obsahují třeba jen 25% jablečné šťávy a jsou silně doslazené a ředěné?
  • cider je základem či přísadou mnoha míchaných nápojů a má skvělé využití i v kuchyni?